Popa spurca




Vzhed: šedohnědě zbarvená kudlanka,která tvarem těla připomíná suchou větvičku. Při vyrušení často zaujímá maskovací postoj,kdy lapací nohy natáhne dopředu. Samice má kratší křídla,která nedosahují na konec zadečku,u samce křídla zadeček přesahují.

Velikost: samice 7,5cm samec 6,5-7cm

Původ:jižní Afrika,Madagaskar

Chov: teplota pro chov vyhovuje 24-28C.Prostředí pro chov udržuji sušší,jako podklad používám písek. Tato kudlanka si někdy nevezme potravu ihned a tak je třeba dávat pozor,aby jí pak v případě svlékaní neublížil např cvrček,který v teráriu zůstal. Při vyrušení tato kudlanka často zaujímá maskovací postavení,případně spadne na zem a napodobuje mrtvou.









Odchov: s odchovem tohoto druhu bývají problémy hlavně při připouštění samce k samici,protože jsou tyto kudlanky dost plaché a v případě vyrušení se často přestanou hýbat.Někdy se dokonce stane,že se samice samce z počátku bojí.Ale pokud i u takovéto samice necháme samce bez dozoru,může se stát,že ho po chvíli sežere. Proto je dobré jsou li kudlanky ve větším prostoru,při čemž je dobré je nerušit a zároveń sledovat aby bylo případně možné sežrání samce zabránit. Ootéky vytváří samice na větev nebo stěnu terária u země, a kolem čtyřicátého dne se líhne kolem 100 mladých.




Můj názor na tento druh kudlanka zajímavá tvarem těla a chováním,kdy se snaží splynout s okolím.




Zpět